- Gegevens
Op 12 maart 2020 werd in België de federale fase van het crisisbeheer afgekondigd wat impliceert dat vanaf dat moment de COVID-19-pandemie op nationaal niveau werd beheerd. Er werden hiertoe verscheidene overlegorganen op nationaal niveau opgericht waar verschillende betrokken overheden en experten in vertegenwoordigd werden. In deze organen werden de verschillende maatregelen voorbereid en getroffen om de verspreiding van het virus in te perken.
- Gegevens
In het kader van de COVID-19-pandemie werden verschillende centra opgericht. Hieronder worden de triage- en afnamecentra besproken alsook de schakelzorgcentra.
- Gegevens
In onderstaande grafiek kunnen we enkele pieken in het bezoek van de website observeren. Deze pieken zijn enerzijds gerelateerd aan nieuwe functionaliteiten op de website zoals bijvoorbeeld het consulteren van de testresultaten, aanvragen van een PCR-test, opvragen van het EU-digitaal COVID-certificaat,… Anderzijds zijn deze pieken gerelateerd aan de COVID-19-golven.
AANTAL BEZOEKEN WEBSITE MIJNGEZONDHEID.BE
In januari 2022 steeg het aantal dagelijkse bezoekers gemiddeld naar ± 58.000 vergeleken met ± 7.000 dagelijkse bezoeken in januari 2021.
Enkele verbeteringen werden reeds geïntegreerd in de website:
- De rubrieken m.b.t. COVID-19 werden ingedeeld in 4 grote thema’s opdat de informatie eenvoudig terug te vinden is:
-
- Testen en resultaten
- Quarantaine
- Vaccinatie
- EU Digitaal Covid-certificaten
- De rubriek met veelgestelde vragen werd verder van een update voorzien om beter te kunnen beantwoorden aan de noden van de burger.
- Gegevens
Toen medio maart 2020 werd vastgesteld dat de toevloed van patiënten met COVID-19 naar ziekenhuizen exponentieel toenam, ondernam het HTSC-comité (zie eerder) actie door op regelmatige tijdstippen nationale richtlijnen aan de algemene en universitaire ziekenhuizen uit te vaardigen. |
De algemene en universitaire ziekenhuizen werden opgeroepen om zich solidair op te stellen en hun verantwoordelijkheid te nemen om de nodige maatregelen te treffen om volgens hun capaciteit en expertise een maximaal aantal patiënten met een COVID-19-besmetting te kunnen behandelen. De ziekenhuizen werden verder gevraagd om binnen hun netwerk afspraken te maken om samen te werken om de toevloed van patiënten het hoofd te kunnen bieden.
Om een goede monitoring van de situatie in de Belgische ziekenhuizen te kunnen voorzien, was een dagelijks overzicht van de opnamecijfers nodig. De registratie van de opnamecijfers en de vrije capaciteit door de ziekenhuizen verliep via de daartoe voorziene applicaties van Sciensano en via het Incident & Crisis Management System-veiligheidsportaal. Aan de hand hiervan werden visuele, dynamische dashboards gecreëerd om de beleidsbeslissingen te ondersteunen.