- Gegevens
Wat zijn locoregionale netwerken?
Een locoregionaal ziekenhuisnetwerk is een samenwerking tussen ten minste twee ziekenhuizen, die geografisch aansluitend zijn, op het vlak van (basis)zorg. Elk ziekenhuis moet sinds 1 januari 2020 deel uitmaken van één en slechts één locoregionaal ziekenhuisnetwerk. In Vlaanderen mogen er maximaal dertien netwerken gevormd worden, in Wallonië acht en in Brussel vier. De wijze waarop de ziekenhuizen het beleid van het locoregionaal zorgaanbod organiseren binnen hun netwerk, wordt bepaald door het ziekenhuisnetwerk zelf.
Meer weten? https://etaamb.openjustice.be/nl/wet-van-28-februari-2019_n2019040712.html
Samenwerken aan de hand van zorgopdrachten
De basis van de hervorming naar locoregionale ziekenhuisnetwerken is tweeledig:
‘Nabije zorg waar mogelijk, gespecialiseerde zorg waar nodig.’
Met andere woorden, de overheid wil er enerzijds voor zorgen dat zorg - waar mogelijk - zo dicht mogelijk bij huis wordt aangeboden. Anderzijds wil de overheid vanuit kwaliteitsoogpunt supergespecialiseerde zorgen eerder concentreren. Dit zal eveneens leiden tot een efficiëntere inzet van middelen.
Er werd een onderverdeling in zorg opgesteld die zorgen in locoregionale zorgopdrachten en supra-regionale zorgopdrachten verdeelt.
1. Locoregionale zorgopdrachten
Dit zijn de zorgopdrachten die in elk locoregionaal ziekenhuisnetwerk mogen aangeboden worden zoals een spoedgevallendienst, een dienst voor geriatrie of pediatrie, enz. Dit zijn diensten waarmee de basiszorg bij klassieke, heelkundige ingrepen en medische aandoeningen kan gegarandeerd worden. Anderzijds bevat locoregionale zorg ook zaken waarbij patiënten voor een bepaalde periode regelmatig naar het ziekenhuis moeten komen. Hieronder vallen onder meer nierdialyse, het oncologisch zorgprogramma en beroertezorg. Deze zorgen horen in elk ziekenhuisnetwerk aangeboden te worden, maar niet in elk ziekenhuis.
2. Supra-regionale zorgopdrachten
Hier gaat het om zorgopdrachten voor een kleine groep patiënten, die een grote expertise en/of investering vragen. Deze zorgen mogen niet in alle netwerken worden aangeboden, maar moeten geconcentreerd worden in supra-regionale referentiecentra. Het gaat hier onder meer over gespecialiseerde beroertezorg, brandwondencentra enz.
Het doel is om een aangepast kader te creëren dat samenwerking in de sector stimuleert. In een volgende fase kunnen de ziekenhuizen binnen het netwerk kiezen voor het samenbrengen van verschillende diensten of zorgpakketten onder de vorm van shared services. Op deze manier zullen middelen meer efficiënt kunnen worden ingezet door bijvoorbeeld groepsaankopen te doen of zware apparatuur samen te exploiteren.
Locoregionale ziekenhuisnetwerken zullen aantrekkelijker worden voor zorgverleners en patiënten door een verbetering van de kwaliteit en specialisatie. Door het onderling samenwerken van referentiecentra, die supra-regionale zorgen aanbieden, zullen patiënten na een behandeling verder opgevolgd kunnen worden in een locoregionaal ziekenhuis nabij hun woonplaats.
- Gegevens
De algemene ziekenhuizen kunnen in 3 soorten worden onderverdeeld[1]:
Van de 103 Belgische ziekenhuizen is 30% openbaar op 01/01/2023, dat wil zeggen dat ze worden beheerd door een overheidsinstantie (gemeente, intercommunale, provincie, gewest, enz.), en is 70% privé en georganiseerd als vzw. Deze laatste categorie betreft historisch gezien uitvloeisels van religieuze ordes, mutualiteiten, vrije universiteiten of vroegere bedrijfsziekenhuizen. Omdat heel veel ziekenhuizen de afgelopen decennia zijn gefusioneerd, dragen echter heel wat instellingen nu een erfenis uit zowel de overheids- als de privésector. De wet op de ziekenhuizen maakt geen onderscheid tussen de overheids- en de privésector. De financiering door de overheid is bijgevolg identiek.
[1] Dit rapport zoomt in op de algemene ziekenhuizen onder federale bevoegdheid. Het laat de psychiatrische ziekenhuizen (die uitsluitend zorg verlenen aan mensen met psychische stoornissen) buiten beschouwing.
- Gegevens
De activiteiten van ziekenhuizen worden georganiseerd in diensten, functies en zorgprogramma’s.
Diensten groeperen activiteiten, die aan een specifieke locatie in het ziekenhuis zijn verbonden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen hospitalisatiediensten, waar patiënten verblijven, en medische of medisch-technische diensten, waarbij bepaalde specifieke diensten, die speciale expertise of apparatuur vereisen, worden verleend. Medische diensten zijn onder meer de transplantatiecentra of brandwondencentra. Medisch-technische diensten omvatten onder andere medische beeldvormingsdiensten (CT-scan, MRI, Pet-scanner, ...), centra voor menselijke erfelijkheid, radiotherapiediensten en nierdialysecentra.
Functies zijn ziekenhuisactiviteiten beschikbaar voor alle diensten van het ziekenhuis. Verscheidene functies zijn onderworpen aan specifieke normen en controles door de bevoegde gemeenschap of het bevoegd gewest. Functies omvatten o.m. de ziekenhuisapotheek, de palliatieve zorg, een dienst voor intensieve zorg en spoedgevallendienst, een ziekenhuisbloedbank, bemiddeling, pijnbestrijding en een labo voor klinische biologie.
Zorgprogramma’s zijn een organisatorisch kader voor het implementeren van ‘zorgtrajecten’ voor een specifieke doelgroep. Het zijn combinaties van de hospitalisatiediensten, medische of medisch-technische diensten en functies die nodig zijn voor een kwaliteitsvolle zorg.
Er bestaan momenteel verschillende zorgprogramma’s:
- Het zorgprogramma ‘cardiale pathologie’
- Het zorgprogramma ‘reproductieve geneeskunde’
- Het zorgprogramma voor kankerpatiënten
- Het zorgprogramma voor kinderen
- Het zorgprogramma voor geriatrische patiënten
- Het zorgprogramma ‘beroertezorg’
Meer weten over de locatie en diensten die de verschillende ziekenhuizen aanbieden: https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/organisatie-van-de-gezondheidszorg/delen-van-gezondheidsgegevens/gezondheidszorginstellingen
Soorten ziekenhuisdiensten
Elke dienst binnen een ziekenhuis moet erkend zijn en voldoen aan specifieke normen: o.m. aangaande de minimale beddencapaciteit, het vereiste activiteitenniveau, de technische uitrusting en het aantal medische, paramedische en zorgverleners.
Aan elke dienst wordt een index of kenletter toegewezen die de subgroep van patiënten identificeert. Om een beter overzicht te kunnen bieden, groeperen we de verschillende soorten diensten naargelang de aard van de aandoeningen die hier doorgaans worden behandeld:
- Acute bedden: zijn bedden bestemd voor opname met een relatief korte duur: bv. bedden voor chirurgie (index C), interne geneeskunde (index D), pediatrie (index E), zorg voor premature baby’s (index NIC), materniteit (index M).
- Geriatrische bedden: zijn bedden voor de zorg van geriatrische patiënten (index G).
- Chronische bedden: zijn bedden bestemd voor een langere ziekenhuisopname of voor patiënten die een chronische behandeling nodig hebben: bv. bedden voor revalidatie (index S1 voor cardiopulmonaire aandoeningen, S2 voor locomotorische aandoeningen, S3 voor neurologische aandoeningen, S5 voor chronische polypathologieën en S6 voor psychogeriatrische aandoeningen) en bedden voor palliatieve zorg (index S4).
- Psychiatrische bedden en plaatsen: zijn bedden of plaatsen bestemd voor de verzorging van patiënten met psychische stoornissen, eventueel alleen overdag of ‘s nachts: bv. bedden of plaatsen voor observatie en neuro-psychiatrische behandeling van volwassenen (index A, A1, A2, T en T1) of van kinderen (index K, k1 en k2).
Evolutie van het aantal erkende ziekenhuisbedden
De evolutie in de vergrijzing van de bevolking en de innovatie in de gezondheidszorg kunnen vertaald worden in de evolutie van het aantal erkende bedden in de ziekenhuizen. Sinds 1995 zien we een daling van het aantal erkende ‘acute’ bedden in het ziekenhuis (-24%). De reden hiervoor is dat patiënten over de jaren heen minder lang in het ziekenhuis moeten verblijven voor bepaalde ziektes en ingrepen. Voor de geriatrische (+29%), gespecialiseerde (+370%) en psychiatrische bedden (+67%)[1], zien we een omgekeerde beweging. Daar kennen we een stijging van het aantal bedden sinds 1995 wat mede door de vergrijzing van de bevolking kan verklaard worden. In totaal observeren we een daling van 2.395 bedden (-4%) in de Belgische ziekenhuizen. Tussen 2010 en 2015 zien we een toename van het aantal erkende bedden ten gevolge van fusies tussen algemene en gespecialiseerde ziekenhuizen[2].
Evolutie van het aantal erkende bedden in algemene ziekenhuizen
Geografische verdeling van het aantal erkende ziekenhuisbedden per 100.000 inwoners
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft het hoogste aantal bedden per 100.000 inwoners. Op de tweede en derde plaats vinden we respectievelijk West-Vlaanderen en Henegouwen. Waals-Brabant en Vlaams-Brabant zijn de provincies met het laagste aantal bedden.
Aantal erkende bedden per 100.000 inwoners per provincie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
[1]Bevroren bedden worden meegeteld gezien de erkenning hiervoor behouden blijft.
[2]Bron: CIC op 01/01/2023
- Gegevens
Aantal en percentage werknemers (in VTE) per personeelscategorie
Het volume VTE’s (voltijds equivalenten) steeg de afgelopen 5 jaar met 4.198 VTE (+ 3,22%). De grootste stijging stellen we vast bij het medisch loontrekkend personeel (+ 26,62%). Deze toename is voornamelijk toe te wijzen aan de stijging van het aantal arts-specialisten in opleiding.
Evolutie van het aantal VTE tussen 2016 en 2020
[1]Bron: Finhosta